Rikkie.be

 

Als ik wist dat je zou komen, had ik een tape gebakken!

Een recept voor tape restauratie

copyright 1998 door Eddie Ciletti en bijgewerkt in 2011

De veroudering van de magneetband gaat iedereen aan. Zelfs als u dit leest, staat er een DAT-band te wachten om de hoofden van uw moeilijkst te reinigen machine te verstoppen. In tegenstelling tot mijn gebruikelijke bezoeken aan het digitale domein, is dit een omweg naar het magnetische verleden!  Bent u klaar om het tijd-ruimtecontinuüm te verkennen?

TIJDREIZEN.... WACHT DAN EVEN!

Mensen die analoge opnames tot een onderdeel van hun dagelijkse routine maken, nemen aan dat de tape nieuw is en de machine te bedienen is. Wanneer een beroep wordt gedaan op een hermaster of remix van een vintage analoge opname, spreekt het voor zich dat de machine in topvorm moet zijn EN dat uw bedrijf verzekerd moet zijn. Er is echter één variabele waarop u geen controle heeft: de conditie van de tape. Dit geldt in het bijzonder voor de midden jaren zeventig hoge-output tapes zoals AMPEX 406/407 en 456, 3M 250, en AGFA 468. Het sluit niet uit dat deze tot ver in de jaren tachtig zijn gemaakt.

Probeer geen "vintage" tape af te spelen vooraleer dit artikel te lezen! Om volledig herstel te kunnen verwachten, verdienen tapes die voor een langere periode in de kast zijn gezet een speciale behandeling, net zoals een duiker langzaam naar de oppervlakte moet terugkeren.

GOO "U"

Alle tape bestaat uit drie hoofdcomponenten: ijzeroxide, het "bindmiddel" of lijm en een plastic drager. Acetaat - dat zich niet uitstrekt en bros kan zijn - werd gebruikt tot de jaren zestig. Hoewel de oxidekleur meestal roodbruin is, werden ook zwarte oxiden gebruikt. Mylar/Polyester verving uiteindelijk Acetaat. Het behandelt goed spanning en wordt nooit bros. De banden van Mylar uit de jaren zestig met zwart oxide zullen het minst problematisch zijn.

 

Figuur 1

laat zien hoe gemakkelijk het is om Acetaat te identificeren door het eenvoudigweg tegen het licht te houden. 

(Acetaat is doorschijnend en polyester is ondoorzichtig.)

Tapes die slecht bewaard zijn gebleven, zoals de foto "ongelijke wind", hebben extra aandacht nodig.

ONGLUED

Na verloop van tijd zal de lijm die het oxide aan het plastic bindt, vocht opnemen en "afbreken". De symptomen van "afbraak van het bindmiddel" zijn onmiddellijk duidelijk, zelfs bij het terugspoelen.  Scheurgeluiden en traag gedrag zijn aanwijzingen om te stoppen voordat de oxide eraf komt.   Machines met stilstaande lifters (Ampex 440/1200, MCI en 3M) zullen in veel gevallen goed blijven stilstaan voordat ze het halverwege de rit zijn. Een oudere Studer, met zijn roterende geleiders, kan geen enkele waarschuwingssignaal geven totdat de tape wordt afgespeeld.

Het is niet aan te raden om een slechte tape af te spelen. Alleen al het proberen om door een drie minuten durende popsong heen te komen, vereist al een aantal schoonmaakbeurten. Zodra het kostbare sonische materiaal zich verzamelt op transportonderdelen is het waardeloos, om niet te zeggen moeilijk te verwijderen. Wil je echt het risico lopen om de meester te beschadigen om een transfer te krijgen? Er is hoop, dus wees geduldig.

 

SHAKE 'n BAKE: Deel I

Enkele jaren geleden werd ontdekt dat het bakken van tape bij lage temperatuur het bindmiddel weer activeerde, waardoor de tapes als nieuw afspeelbaar werden. Terwijl heteluchtovens en haardrogers in gebruik zijn genomen, kwam de meest elegante en betaalbare oplossing van mijn zwager Gary, een metaalbewerker in St. Paul, Minnesota.

Het apparaat de jour is de Snackmasterâ Pro model FD-50 van American Harvest (800-288-454545).  Bij $85, met verzending, wordt hij standaard geleverd met vier bakjes, die elk comfortabel een rol halfduim tape aankunnen. (Extra trays en schokkerige mixen kunnen worden besteld. Houd rekening met vier weken voor de levering.) Om één en twee duimbanden aan te passen, wijzig één dienblad door de plastic spaken langs de omtrek met een draadsnijder uit te snijden. Hierdoor ontstaat een "dummy tray" die de hoogte van de onderliggende tray verhoogt.

Figuur twee toont de ontwateringsmachine zoals bedoeld, met standaard en aangepaste goten boven het hoofd. Verwerk voedsel en tapes niet samen!

De FD-50 is voorzien van een regelbare thermostaat en een ingebouwde ventilator om de lucht te laten circuleren. Ik heb gecontroleerd op gevaarlijke magnetische velden en heb er geen gevonden, maar ik gebruik wel de bovenste schalen om veilig te zijn (de ventilator zit in de bodem van het apparaat). De warmte is instelbaar van 95° F tot 145° F en is nauwkeurig tot op vijf graden als het gecontroleerd wordt met een fotografische thermometer.

 

 

Opslag- en HANDLING TIPS (Opslag en HANDLING TIPS)

Het opslaan van tapes "tail-out" na het afspelen minimaliseert de effecten van "print-through" en verbetert de overlevingskansen op lange termijn. "Print-through" is een vorm van mechanisch geïnduceerde tape-echo. De winnende combinatie van hoge recordniveaus en snelle opwikkeling zal de signalen van de ene laag tape naar de andere overbrengen. Opslag op maat verbergt de afdruk als "post-echo".

Als u ontdekt dat de tape niet af te spelen is bij snelle wind, kom dan tot een langzame stop. Het snel opwinden van de tape kan verdere schade veroorzaken omdat er zich aan de achterkant van de vorige laag oxide kan hechten. Bovendien kunnen oude lassen uit elkaar komen. Voor de veiligste reis naar het hoofd, speelt u de tape eerst achterstevoren af en vervolgens naar voren om een gelijkmatige verpakking te maken.

De beste machines voor het wikkelen van getraumatiseerde tapes zijn die met ALLE roterende geleiders. De AMPEX ATR-100 en de meeste Studer machines zijn zeer geschikt voor deze taak. Bovendien wilt u de kopmontage verwijderen, anders verzamelt zich snel een glibberige oxide/bindmiddelcocktail op alle stilstaande oppervlakken (koppen, lifters en geleiders). De Studer machines van de 800 serie zijn gevaarlijk krachtig, dus gebruik de afstandsbediening niet, let goed op en wees klaar om te stoppen op het moment dat u dit opmerkt.

Als u niet zeker bent van de toestand van de tape, maar het pakje is goed, bak het dan toch maar. Bak geen acetaat!!!!

BESTEMMING

Bij het bakken zal de tape uitzetten en loskomen rond de naaf. Gebruik daarom flenzen om de tape te beschermen tegen het uit elkaar vallen. De kooktemperatuur ligt tussen 130°F en 140°F. Banden die op kunststof rollen met kleine naven worden gewikkeld, moeten op grote rollen met NAB-naafjes worden gewikkeld. Let erop dat u de tape zonder "plooien" om de naaf rijgt. Het doel is het minimaliseren van "mechanische vervormingen" die kunnen worden ingeperst op de volgende lagen, waardoor uitval ontstaat. De "wind" moet glad zijn alsof er gespeeld wordt!!!

Ik heb verschillende e-mails ontvangen met betrekking tot "kooktijd" en temperatuur.  Mits de wind glad is, ben ik niet bang om een kwart inch tape op 135°F te bakken - gedurende twee uur - en om elk half uur te flippen.  U zult merken dat de kooktijd varieert met de breedte van de tape, het type, het merk, de staat en het aantal rollen dat wordt gebakken.  Ampex tape uit de jaren zeventig kan twee keer zoveel tijd vergen als 3M tape uit de jaren tachtig (zoals gerapporteerd door Wendy Carlos bij de restauratie van haar meesters uit die periode).  Tabel 1 hieronder kan als leidraad dienen.

 

 

Tape Width

Baking Time varies with temperature and condition

Comments

(applies to all)

1/4"

1 hour to 4 hours

Position near top cover and flip every half-hour

1/2"

2 hours to 5 hours

Assuming "tail-wind," play backwards after wrapping cloth over heads.

1"

3 hours to 6 hours

Check for splices and shed

2"

4 hours to 8 hours

Bake 1/2 hour for each 1/4-inch, 

flip every 30 ~ 60 minutes.

Tabel 1: Aanbevolen baktijd en tips gebaseerd op temperaturen van 130°F tot 140°F.

Als u conservatief bent wat betreft tijd en temperatuur en de tape is na het bakken nog steeds niet helemaal droog, stop hem er dan weer in!  Het is een beetje dom om conservatief te zijn om de hoge frequenties niet te verliezen.  Vergieten tijdens een transfer kan op zijn best vervelend zijn en een pijn in de kont als je de fout pas ver na het moment van transfer ontdekt.  Als u zich zorgen maakt, overweeg dan het bakken van een toonhaspel of testtape voor evaluatiedoeleinden.  Testtapes zijn niet immuun voor vervelling.  Gebaseerd op mijn ervaring kunnen tapes meer dan eens worden gebakken.  Daarna, keer de band aan zijn doos terug, toestaand het koel voor de zelfde hoeveelheid tijd het als voorzorgsmaatregel werd gebakken.  Niet alle machines zijn even zacht, een warme tape zal zich eerder uitrekken dan een warme tape bij "normale" temperatuur.

Om het proces te bevestigen, doe ik tijdens het terugspoelen een stuk stof om de tape. Figuur drie laat zien wat er gebeurt als de tape niet gebakken is. Een minimale hoeveelheid oxide schuur is normaal. Overtollige schuur zal wrijving veroorzaken in het doek. Zo ja, bak dan opnieuw.

 

 

Figuur drie: Een ongebakken tape laat een spoor achter...

OPSLAG NA DE RESTAURATIE

Ik raad aan om de tape in een plastic zakje te verpakken en er een Silica Gel pakket bij te voegen om vocht te absorberen.  Verschillende surfers zijn langs deze bronnen gekomen om de houdbaarheid te verbeteren....

 

A CLEAN MACHINE

Versleten koppen verergeren het proces om een goede transfer te krijgen. Figuur Vier toont meerdere aanzichten van een tweesporige kop. Verlichtingsafwijkingen maken het slijtpatroon van het "versleten hoofd", dat als horizontale balk in het midden van het hoofd verschijnt, gemakshalve donkerder.  Vanuit het zijaanzicht wijzen de pijlen naar de plaats waar het oxide in de groeven van de tape vast komt te zitten. Gebruik een tandenstoker of visitekaartje om hardnekkig vuil te verwijderen.

Figuur vier toont drie weergaven van een tweesporige kwart-inch kopstapel met twee sporen.

Versleten hoofden zoals deze moeten opnieuw worden gelapt om de hoogfrequente respons te verbeteren en de modderigheid in de lage frequenties te verminderen. Om te voorkomen dat een toekomstige groef in de toekomst vuil en slechte prestaties opneemt, kunnen reliëfsleuven in het oppervlak worden gesneden (zie de bovenste afbeelding van afbeelding 4).

Zoekt u meer informatie over het onderhoud van tapemachines?

Check out the Tape-101 series by clicking this LINK.

 

Other Links You Might Enjoy...

ATR Magnetics

The Wendy Carlos Site also has some baking tips

 

Mike River's Baking Article

Ampex / Quantegy

Phonograph Restoration Supplies

Edison Cylinder

Check out this site to hear original Edison Cylinders via Real Audio

 

 

Harry Partch

John French at JRF Magnetic Sciences (973-579-5773) restores and sells tape heads PLUS carries Test Tapes and Demagnetizers

 

 

NOTA'S:

 

Het bakken van ongelijke tape zal de randen beschadigen omdat ze te heet worden en dan heb je permanente artefacten in het stereobeeld.

Het bakken bij lage temperaturen - zoals 120 - 125 graden - over een langere periode, zal de tape voldoende "fixeren" zodat deze goed kan worden opgewonden.  Het uitbranden van de staart is zowel voor een goede "speelwind" als voor een goede doordruk, net als bij "goede" tape. Bak opnieuw bij een hogere temperatuur om de kleefstof weer volledig te activeren.

Tape op kleine spoelen zal EEN mechanische anomalie in de tape "gestreken" hebben, wat begrijpelijkerwijs slecht is - dus ook hier is een "lichte" bakbeurt genoeg om de tape over te kunnen brengen, bij voorkeur met de staart naar buiten - de juiste manier om te gaan.  Ik gebruik extra leader of buffertape om het belangrijke materiaal van de naaf weg te halen, zelfs voor een NAB-rol.

Ik hoop dat dit helpt.  Uiteraard bent u van harte welkom om bij te dragen aan mijn "onderzoeksfonds" (paypal op edaudio@tangible-technology.com).


DESSERT EYE-LAND

De Dehydrator is perfect voor tapes, bananen en zongedroogde tomaten. De toevoeging van dit culinaire hulpmiddel aan uw studioapparatuur zal zeker leiden tot restauratiewerkzaamheden en de gezondheid van uw klanten verbeteren door de kwaliteit van hun junk food te verbeteren. Veel plezier!

Eddie heeft een bibliotheek van tapes om te restaureren uit zijn tijd als Italiaanse zwaar-mentale crooner, "Fred Zeppole". 

Hij is momenteel bezig met de restauratie van banden van 1976 tot 1980.