Rikkie.be

 

Waar gaat het in godsnaam om bij BIAS op tape?

 

Ik hoor de hele tijd over Bias... wat is het?
Alle analoge tapedecks gebruiken een hoge frequentie "toon" gemixt met de audio bij het opnemen.
De audio en de bias toon, rond 100KHz, worden aan de opnamekop toegevoerd om de audiopatronen op de opnameband te zetten.
Bias is NIET betrokken bij het afspeelproces. De bias helpt de tape-oxyde te activeren zodat het geluid gemakkelijker op de oxide kan worden gezet. Omdat de biasfrequentie zo hoog is, wordt deze na de opname niet op de band opgeslagen. Het enige wat overblijft is het eigenlijke geluid.

 

Veel tapedecks hebben instellingen voor lage, normale en hoge bias.
Soms is het een draaiknop dat je zelf kan bepalen van laag naar hoog.
We gaan uit dat je een fatsoenlijke kwaliteit tapedeck heeft, (tape heads schoon en gedemagnetiseerd) dan zou bij het opnemen van hoge kwaliteit muziek, de hoge frequentie audio die wordt afgespeeld van de tape bijna, zo niet volledig identiek moeten klinken aan de bron audio.
Als het geluid van de band wordt gedempt met minder high end dan het bronmateriaal, kan het zijn dat er TOO veel bias op de band wordt toegepast bij het opnemen. Omgekeerd, als het geluid van de band "helderder" is dan het bronmateriaal, kan het zijn dat er te weinig bias op de band wordt toegepast tijdens de opname. Het bias-signaal dat tijdens de opname op de band wordt toegepast, is bedoeld om de vervorming sterk te verminderen. In het ideale geval, als u de juiste hoeveelheid bias toepast, zal uw frequentierespons tijdens de opname- en afspeelcyclus vlak zijn en zult u zo min mogelijk vervorming hebben.

 

Hoeveel bias moet ik dan gebruiken , welke instellingen moet ik gebruiken ?
Dit is afhankelijk van het type tape , de afstelling van je tapedeck en de bandsnelheid.
Tip  : doe het op het gehoor. Experimenteer.
Je zult de band niet vernielen. Gebruik de schakelaarpositie die het dichtst bij het originele bronmateriaal klinkt.

 

Probleem , Mijn "normale" instelling klinkt te helder en mijn "hoge" biasinstelling is gedempt. Wat nu?
Het kan zijn dat uw cassettedeck niet genoeg bias-signaal geeft op de "normale" instelling, en te veel op de "hoge" bias-instelling.
De eerste stap, en de gemakkelijkste, is om verschillende tapes te proberen om de tape te vinden die het beste werkt met uw deck zoals het is ingesteld.
Het is mogelijk dat u een tape vindt die het beste werkt voor uw deck, aangezien deze al is ingesteld.
Verschillende tapes hebben verschillende vereisten. Misschien heeft u geluk en vindt u er een die precies in een van uw vooringestelde schakelposities valt.
De meeste tapedecks zijn afgesteld in het verleden op de BASF Lpr35.
Start hiermee !