Rikkie.be

Bewaren van Tape.
 
Magnetische tape is meer dan 75 jaar geleden ontwikkeld en is een kosteneffectief opslagmedium gebleken voor audio, video en data. BASF heeft tapes die in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn opgenomen en die tot op de dag van vandaag nog steeds afspeelbaar zijn. Desalniettemin zullen er soms problemen optreden bij het gebruik van magneetband. De meeste oorzaken worden veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik van de tape. Mits goed behandeld en opgeslagen, is magneetband een zeer goed archiefmedium.

 

De beste bewaarcondities zijn de volgende;

 

In de studio moet de temperatuur tussen de 15C-26C of 59F-78F liggen en de relatieve luchtvochtigheid 45%-70%.

In een archiveringssituatie moeten de omstandigheden 15C-22C of 59F-72F zijn en de relatieve vochtigheid 40%-60%.

De omgevingscondities zijn kritiek in die zin dat ze niet variren. De hierboven vermelde temperatuur- en vochtigheidsgraad zijn richtlijnen voor wat de ruimte moet zijn. De aanbeveling is ongeacht de temperatuur en vochtigheidsgraad, deze mag niet meer dan +/- 2C of +/-3,5C en +/- 5% luchtvochtigheid variren. Het is de stabiele omgeving die de sleutel is tot een lange levensduur. Warmte en hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat de tape vocht uit de lucht absorbeert (hydrolyse), wat kan leiden tot het "kleverige loods"-syndroom dat sommige formules in het verleden hebben gehad. Door de temperatuurschommeling zal de tape uitzetten en krimpen op de haspel of naaf, waardoor de tape onregelmatig wordt opgewikkeld en de tape mogelijk vastloopt. De ongelijke spanning van de tape kan ook leiden tot randbeschadiging en "cupping", wat de rand van de tape niet vlak is in vergelijking met het midden en de rand stijgt boven het hoofd tijdens het afspelen. Als de rand eenmaal beschadigd is, is het erg moeilijk om de informatie op de spoel terug te vinden. Het is ook aan te raden om de tapes om de 2 tot 3 jaar terug te spoelen en vervolgens af te spelen om ze te oefenen en opnieuw op te slaan.

 

De haspels moeten ook in de staartconditie worden opgeslagen. Dit geeft de haspel een gladde tape verpakking en een gelijkmatige spanning over de gehele lengte van de haspel. Als de tape wordt opgewikkeld en vervolgens opgeslagen, heeft u een ongelijkmatige spanning en eventuele bladerlagen. De rollen moeten in verticale positie worden opgeslagen, zodat de tape wordt ondersteund door de middelste naaf in de doos. Leg de haspel niet horizontaal, omdat dit de druk op een rand van de tape zal verhogen en vervorming van de rand kan veroorzaken.

 

 

 

De dozen en eventuele etiketten die op de dozen zijn bevestigd, moeten van zuurvrij papier zijn gemaakt. Zuren, die in sommige verpakkingen voorkomen, kunnen als katalysator fungeren bij de chemische afbraak van de magneetband wanneer ze zich gedurende langere tijd in de nabijheid van de band bevinden. Het resultaat kan kristallisatie van het smeermiddel of hydrolyse zijn.

 

 

 

Voor gebruik moet de tape enkele uren geacclimatiseerd worden als de temperatuur van het tape-archief meer dan 5C (9F) of de relatieve luchtvochtigheid meer dan 10% afwijkt van de omstandigheden in de studio.

 

 

 

Houd alle onderdelen van het tapestation die in contact komen met de tape vrij van vuil en andere verontreinigingen. Alle onderdelen van de machine die in contact komen met de tape moeten minstens n keer per dag worden gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel (bijv. methylalcohol).

 

 

 

De bandspanning van de machine moet overeenkomen met de door de fabrikant voorgeschreven waarden. Een regelmatige controle wordt aanbevolen om niet alleen de hoofdslijtage zo laag mogelijk te houden, maar ook om een zo zorgvuldig mogelijke behandeling van de tape te bereiken. Het te strak wikkelen van de tape veroorzaakt vervorming van de magnetische coating door de matte rugcoating en inkepingen door vreemde voorwerpen die in de tape worden gewikkeld. Het te los wikkelen van de tape leidt tot het uitglijden van individuele wikkelingen (cinchen) en het ontstaan van plooien en vouwen wanneer de tape wordt versneld.

 

Zweet van de vinger bevat zouten, vetten en andere chemicalin die de tape kunnen beschadigen. Daarom moet worden vermeden dat de tape met blote vingers wordt aangeraakt.

 

 

 

Druk de rolflenzen nooit op elkaar. Vervang de gebogen flenzen. Om randbeschadiging te voorkomen mag de tape nooit tegen een van beide flenzen wrijven.

De band moet ook uit de buurt van magnetische velden, zoals elektromotoren, verlichting, transformatoren, voedingen, enz. worden gehouden. Er is wel een magnetisch veld nodig van twee keer de corciviteit van de tape om de opgenomen informatie te benvloeden, maar sommige apparaten zoals een stofzuiger kunnen een veld hebben dat sterk genoeg is. Onnodig te zeggen dat u geen tape in een kamer met tapijt moet stoppen en dat de schoonmaakploeg moet komen om de kamer te stofzuigen. Veel van de tapes die op de onderste planken zijn opgeslagen, kunnen worden aangetast. Zwakke magnetische velden kunnen leiden tot een toename van de druk, grote velden en het wissen van de tape.